Penderita Bipolar Disorder Juga Manusia

Membaca berita di Daily Mail pagi ini dan coba aku salin ke sini:

Troubled musician Sinead O’Connor has sparked fears for her health after writing an apparent suicide note on Facebook claiming she had taken an overdose.

bipolar - twitter 2

The singer, best known for her 1990 hit ‘Nothing Compares 2 U’, concerned fans after revealing she had taken an ‘overdose’ in a hotel in Ireland which she had booked under another name.

Police have now confirmed she has been found and is being given medical assistance.

In her worrying Facebook message, the 48-year-old wrote: ‘There is only so much any woman can be expected to bear.’

The mother-of-four, who underwent a hysterectomy in August, said she had been ‘howling crying for weeks’ and ‘the last two nights finished me off’.

She went on: ‘I have taken an overdose. There is no other way to get respect. I am not at home, I’m at a hotel, somewhere in Ireland, under another name.

‘If I wasn’t posting this, my kids and family wouldn’t even find out. I could have been dead here for weeks already and they’d never have known.

‘I’m such a rotten horrible mother and person, that I’ve been alone. Howling crying for weeks.’

Fans posted more than 1,000 messages of support within an hour of the posting appearing on the musicians’ page urging her to ‘keep fighting’.

The singer’s rambling messages on her official Facebook post started yesterday when she revealed she was quitting the music industry.

She explained: ‘I need a new home. And a new job. A new life … Music is over for me. Music did this. It rendered me invisible. Murdered my soul. I’m never going back to music.’

She added: ‘[I have] lost everything, my job, my home, my sons, my womb, my eldest kids, my identity. I cannot eat Christmas dinner with these people ever again.

[I have been] pushed into a corner that somehow hasn’t killed me yet. I have no family. No home. No job.’

The mother-of-four has spoken openly in the past about her mental health issues.

She suffers from bipolar disorder and has been hospitalised on several occasions. She has been on suicide watch at hospital for the past fortnight.

She was forced to cancel a string of concerts in July on doctors’ orders.

Ms O’Connor achieved worldwide fame in 1990 with the song ‘Nothing Compares 2 U’, written by Prince.

bipolar - twitter 3

=-=-=-=-=-=-=

Ribuan dukungan dahsyat mengalir untuk O’Connor. (dan bukan kebetulan juga tadi pagi keluar rumah bersenandung lagunya saat berjalan dan baru memasang earphone). Mungkin karena dia adalah pesohor, pertolongan bisa dengan mudah didapatkan. Bagaimana dengan ribuan orang lainnya yang mengidap bipolar disorder dan bukan orang terkenal? Bukan pejabat? Hanya seorang tukang becak, misalnya?

Kasus bunuh diri pada penderita BD sangat tinggi. Mereka kesulitan bahkan untuk sekadar menahan emosinya sendiri. Mood swing yang menghampiri tak kenal waktu itu melelahkan. Terkadang over excited, lain waktu nangis tanpa sebab, tak lama kemudian marah karena tersulut satu kalimat yang menurutnya menyakitkan, lantas bisa diakhiri dengan tawa lepas membahana seolah dia memang harus tertawa tanpa peduli sekitar.

Setelah membaca berita tentang O’Connor, mendadak emosiku jungkir balik saat membagikan tautannya ke Twitter. Tetiba saja meriang tanpa sebab. Marah yang harus ditahan, tangis yang tak boleh keluar, dan tawa yang tak bisa dibagikan.

bipolar - twitter 1

Normal people always think that they know everything and say something (or anything) bad about sigh

How hard the situation is, dear O’Connor. Getting worst when you feel lost and that damn mood swing comes along. I know it.

Bipolar bukan hal sepele. O’Connor hanya satu dari banyak penderita yang try to survive tapi orang sulit memahami. Capek ya

Gak ada yang mau bunuh diri. Itu konyol. Dan O’Connor pun tidak sedang mau cari sensasi ketika dia nulis di FB. Ya kan ?

Masih ada yg mengira orang dengan bipolar disorder itu tukang cari masalah atau drama. Gak bisa bedain dengan mythomania.

Bipolar bisa sembuh. Bisa banget. Dukungan moril orang terdekat itu penting banget. Sayangnya, masih banyak yang gak paham

Dikira orang dengan bipolar itu gak capek apa ya? Dianggap lebay mulu. Padahal mood swing bisa dateng kapan aja. sigh

Masih banyak yang lebih enteng menyudutkan orang dengan bipolar disorder. Marshanda deh contoh yang deketnya. šŸ˜¦

Orang dengan bipolar disorder gak perlu dikasihani. Cukuplah yang normal bersyukur aja gak ngerasain capeknya mood swing.

Dan setelah nyerocos karena emosi yang mendadak lepas kendali, aku menulis twit ini —> and… it comes again. darn it! oh, thanks for ruining my day. it really hurts but thanks anyway. deep breath <— dan berjuang gak nangis. Akibatnya, panas dingin dan gemetar.

Dan twit terakhir yang aku baca sungguh membuat terpana cukup lama… Orang dengan bipolar disorder TIDAK DIANGGAP MANUSIA. Am I right? See? See?

bipolar - twitter 4

Allah, kuatkan semua yang menderita bipolar dengan kasih-Mu… Kami yakin Engkau memilih kami bukan tanpa sebab tak jelas. Engkau pun maha tahu bahwa kami tak pernah mau melakukan hal konyol seperti bunuh diri. Tetapi ketika segalanya menjadi buruk, Engkaulah satu-satunya tempat kami mengadu… Beri kami perlindungan dan kesabaran…

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s