Ngaran Itung-itungan

(Ti fesbukna Mang Iggo)
Baheula mah dina ngitung teh rada aneh oge. Lain aneh-aneh teuing, tapi beda. Enya beda jeung ayeuna. Aya istilah-istilah anu beda jeung kaayeunakeun mah tara teuing dipake. Paling anu masih keneh dipake teh dina bulan puasa, jalma-jalma teh dina poe lilikuran mah loba anu ari’tikaf di masigit. Naon atuh anu disebut lilikuran teh…?
Dina itung-itungan atawa milang aya istilah-istilah anu osok dipake, diantarana wae:

Sasiki, nuduhkeun jumlah anu ngan aya hiji.
Salayan, nuduhkeun kana jumlahna aya dua, anu dijadikeun papasangan.
Sapasang, sarua jeung salayan.
Salosin, nuduhkeun jumlah 12 (dua welas).
Sakodi, nuduhkeun jumlah 20 (dua puluh).
Salikur, nuduhkeun jumlah atawa itungan 21 (dua puluh hiji).
Dua Likur, nuduhkeun jumlah atawa itungan 22 (dua puluh dua).
Tilu Likur, nuduhkeun jumlah atawa itungan 23 (dua puluh tilu).
Opat Likur, nuduhkeun jumlah atawa itungan 24 (dua puluh opat).
Lima Likur, nuduhkeun jumlah atawa itungan 25 (dua puluh lima).
Salawe, nuduhkeun jumlah atawa itungan 25 (dua puluh lima).
Genep Likur, nuduhkeun jumlah atawa itungan 26 (dua puluh genep).
Tujuh Likur, nuduhkeun jumlah atawa itungan 27 (dua puluh tujuh).
Dalapan Likur, nuduhkeun jumlah atawa itungan 28 (dua puluh dalapan).
Salapan Likur, nuduhkeun jumlah atawa itungan 29 (dua puluh salapan).
Saraju, nuduhkeun jumlahna 40 (opat puluh).
Sawidak, nuduhkeun jumlahna 60 (genep puluh).
Sagros, nuduhkeun jumlahna 144 (saratus opat puluh opat).
Salaksa, nuduhkeun jumlahna 10000 (sapuluh rébu)

 

Ukuran Panjang

Satumbak = 3,77 meter
Sabata = 14 meter pasagi
(untuk daerah perkotaan ditemukan kenyataan bahwa satumbak = sabata)
Sapal = samil = 1,5 kilometer
Saare = 100 meter pasagi
sahektar = 100 are = 10.000 meter pasagi
Sabau = 500 bata = 7000 meter pasagi atawa = 7096,50 meter pasagi
Sakaki = 0,3 meter = 30 sentimeter
Sakodok = Ti tungtung jajangkung nepi ka kelek
Satampah = saukuran dampal leungeun kolot
Sadeupa = Ti tungtung leungeung kenca nepi ka tungtung leungeun katuhu Sajeujeuh = Sarua jeung panjang dampal suku kolot
Sajengkal = 20 Cm = Sapanjang titungtung indung leungeun nepi ka cingir mun dipentangkeun
Sadim = satapak jempol kolot
Saicak = saelo pasagi
saelo = 0,688 meter

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s